A korrózióról:

A korrózió kialakulása

Írta: Super User. Beküldve: Általános

Sokakban él tévesen az a kép, hogy akorrózió egy sima oxidációs folyamat, melyben a "vas" kültérben gyorsan rozsdásodik....

Nem szeretnék nagyon komoly elektrokémiai dolgozatot írni ezért csak néhány könnyen érthető formában szeretném a korrózió keletkezésének körülményeit tisztázni.

1. Nagyon fontos tiszta vas csak laboratoriumi körülmények között létezik, ezért minden körülöttünk megforduló anyagot (zártszelvény, "betonvas", "laposvas", "szögvas", csövek, stb) nevezzük innentől ACÉL-nak. Többnyire a legtöbb környezetünkben fellelhető acél ún. szénacél amiben a vas szénnel, pontosabban vaskarbinnal van ötvözve, ez nevezzük másnéven öntödei acélnak is. Cérdekesség kedvéért írom le ,hogy a korózzióálló acélnak nevezett acélfajták is csak korrózió állóbbak, azokon nem a megszokott egyenletes vörös-barna  elszíneződés formályában jelenik meg a korrózió, hanem halylamosabbak a pitting kilukadásos, vagy repedés korrózióra.

2. A korróziós folyamat rozsdásodás az esetek 99%-ában elektrokémiai folyamat, (nem tiszta oxidáció), tehát folyamat létrejöttéhez a levegőn kívül vízre is szükség van!